Hilltown Residence

The Owner was very content with their home's location and envisioned remaining here eventhough they were becoming empty nesters. They enjoyed entertaining their extended family, but they did not have a large living space for gathering.  They had also taken over their original small dining room as part of their kitchen but the layout was still not functional.

 

Beth's design solution was to rethink the first floor spaces to give them light and livability. 

 

First: She identified a need to open the front entry by simply using the existing porch foundations to create a larger front door area.  Second: The existing 1/2 bath was moved from the hall next to the stairs to create a flowing new greeting space in the entry and add a coat closet. Third: The existing narrow family room was used for the new accessible 1/2 bath, main floor laundry room, walk-in pantry, and bar. Fourth: The rear wall of the kitchen was moved out 3 feet and the existing kitchen was opened to allow for a welcoming dining space. Finally, the Great Room addition was designed to capture daylight and allow it to brighten the dark kitchen.  With its cathedral ceiling and walk-in window bay there are spaces for family gatherings as well as places for the Owners to read their favorite book.

Kitchen with Addition
Kitchen with Addition

The rear wall was move out to accommodate a large island for gathering the family. After previous remodels did not fit the family's dining style this redesign fits the family.

press to zoom
New Front Entry
New Front Entry

The original front door opened directly into the stairs. With the enlarged front entry and the relocation of the 1/2 bath the home has a welcoming Entry both outside and inside.

press to zoom
New Entry & Great Room Addition
New Entry & Great Room Addition

By incorporating the stone which was used on the earlier garage addition, and adding a walk-in bay to the great room, the front elevation gains formality and connectedness.

press to zoom